Een bedrijf oprichten bij de notaris

advies van notarisAls je een bedrijf wilt gaan oprichten, is het belangrijk om hier goed over geadviseerd te worden. Natuurlijk heb je als ondernemer zin om direct aan de slag te gaan en je producten of diensten aan de man te gaan brengen, dat is duidelijk.

Maar voordat je gaat beginnen is het wel verstandig om een goede keuze te maken voor de rechtsvorm. Er zijn namelijk diverse type rechtsvormen waar je uit kunt kiezen. Een notaris kan hierover advies geven. Voor sommige van deze bedrijfsvormen heb je namelijk een notaris nodig om deze op te richten. Zo zijn er bijvoorbeeld notarissen op Amerikalei 79 in Antwerpen die hierbij kunnen helpen.

Eenmanszaak

De meest eenvoudige rechtsvorm is een eenmanszaak, hiervoor heb je geen notaris nodig om deze op te richten. Je kunt je inschrijven en bent geheel zelf verantwoordelijk voor de zaak. Ook schulden en dergelijke komen op jezelf te liggen. Dit kan toch nog steeds een interessante bedrijfsvorm zijn, omdat het redelijk eenvoudig is om een bedrijf te starten. Eventueel kan dit bedrijf ook worden overgezet in een andere bedrijfsvorm, wanneer de zaken goed lopen.

Oprichten van een BV / BVBA

Een andere bekende vorm is een BV (Nederland) of BVBA (Belgiƫ). Deze bedrijfsvormen worden ook wel een rechtspersoon genoemd. Het bedrijf is dus een op zichzelf staande entiteit, met een directeur (vaak de ondernemer) aan het hoofd. Het bedrijf is dus meer op zichzelf en schulden en dergelijke die het bedrijf maakt, staan vaak los van de persoonlijke situatie van de ondernemer.

Deze vorm geeft dus wat meer bescherming en heeft doorgaans een professionele uitstraling naar buiten toe. Wel zijn er bij deze bedrijfsvorm diverse verplichtingen waaraan voldaan moet worden. De kosten zijn vaak ook hoger, dit kan juist ook weer voordeliger worden wanneer de winsten hoger zijn. Het is dan ook belangrijk om goed advies in te winnen, bijvoorbeeld bij een notaris.